”Sanat geçmişin yaşanmış etkilerini yanında getirerek geleceğe bir ışık olmalıdır.”
1. Sanat anlayışınızdan bahseder misiniz?
Sanat geçmişin yaşanmış etkilerini yanında getirerek geleceğe bir ışık olmalıdır. Yani geleceğe yönelik izlenimlerinde oluşması gerektiğini düşünüyorum.
Sanat, görsel düşünce gerektirir. Düşünce biçiminin aktarılma şekillerinden biri dil ise diğeri de sanatsal faaliyetlerin şekil bulduğu kendi benliğimizdir . Gördüklerimizi yaşanmışlıkları karşı tarafa yani izleyiciye aktarmaktır. Aldığımız bütün bilgiler bir biçimde olgunlaştırıp bu yöntemlerle ortaya konulan üstün yaratıcılıktı.
2. Yaratımınızı tetikleyen kaynak nedir?
Dünya üzerindeki görünen her şey ,bir insan için tetik unsuru olabilir. Yaptığım çalışmalarda doku üzerine inceleme ve etrafımdan etkilenerek bu süreci ortaya dökebilmek uzun zaman almaktadır.
Yaşamdan alıntıların eserlere yansıttığı bölümlerde gelecekte olan yaşantılarımıza ve hayal gücümüzün ortaya koyduğu bir bütünlüktür.

3. Kendi açınızdan baktığınızda resim yapmak bir çatışma mı yoksa uyum mudur?
Resim yapmak hem büyük bir çatışma hem de bir uyum içinde istenilen noktaya gelmek bir benlik sancı süreci diye düşünüyorum ,Özgünlük değerlendirilmesin de her alanın veya kendine özgü özellikleri ve kısasları vardır. Bunun gerçekten çok fazla üreterek yakalanabileceğini düşünüyorum.
4. Gerçeklik kavramı sanat anlayışınızda ne kadar yer kaplıyor?
Sanatı doğanın taklidi olarak tanımlanmış ve bir ayna gibi görülmektedir. Bence sanatın tek amacı bu olamamalı, çünkü sanat sürekli değişkenlik gösteren bir dinamizmdir. Sanat yapıtı gerçekliğin özgün bir yorum ortaya koyar. Gerçeği tek bir noktada gibi görmek yanlış olur. Evrenin tek bir gerçeği vardır o da her şeyin değişkenlik yaşandığı bir biçimdir.

5. Eserleriniz hayatın bir parçası olsaydı nerede olurdu?
Sanat , hem insanın yaratıcı yönünü biçimlendirir hem de onun toplumsal varlığının bir parçasını oluşturur. Bu nedenle sanatçılar her dönemde kimi zaman toplumu baz alarak ilerler ,kimi zaman ise kendi benliğinde kaybolur. Benim için bu süreç değişkenlik göstermektedir.
6. Sizce yaratıcılık bir başlangıç mı yoksa sonuç mudur, açıklar mısınız?
Resim yaparken gerçekten hissederek bir bütün halinde kendimizi yansıtarak yapmak gerektiğini düşünüyorum. Bunlar olunca zaten gerisinin geleceğini istenilen çizgiye ,kişinin yaratıcılık boyuta geldiğini görmekteyiz.
7. Günümüz dünyasına bakıldığında popüler kültürün etkisini eserlerinizde hissediyor musunuz?
Popüler kültür ile hayatımıza giren ve sosyal, ekonomik, siyasal ve her konuyu ele alan bir yöndür. Günümüzde çoğunluk tarafından sevilen ve seçilen anlamında olan popüler kültürün sanata yansıması geçmişten bu zamana kadar gelen bir akım gibi düşünebiliriz .Resimlerimde genellikle doku ve figürler olarak ilerlemekteyim ve popüler kültür etkisinin ara ,ara olduğunu düşünüyorum.
8. Toplumsal dünyanın sanat anlayışınızda etkisini olduğunu düşünüyor musunuz?
Sanatçı olmak toplumda bazı özel insanlara özgü bir durumdur. bunun yanında tüm toplumdan sanat yapması beklenemez fakat sanat dalları ile ilgilenmek tabi ki hem kültür hem kişi yönünden farkındalık yaratmaktadır.
Herkes sanatçı olmak zorunda değildir, fakat çağdaş bir insan olmanın gereği olarak, herkes sanattan bir parça anlamaya çalışmalı bence.

9. Estetiğin güncel söylemi sizce nedir?
Estetik güzellik felsefesi diye adlandırılır. Dolayısıyla bugün estetiğin en temel kavramı güzelliktir. Güzellik, çağdan çağa, toplumdan topluma ve insandan insana değişen bir kavram olarak görüyoruz. Bunca değişiklik gösterilen estetik sadece güzellik kavramı olmayabilir. Ben çalışmalarımın bir uyum içerisinde olduğunu ve estetik algısının farklı yorumlanabilir olduğunu düşünüyorum.
10. Türkiye’ de kadın sanatçı olmak sizin için ne ifade ediyor?
Bence kadın sanatçı olarak nitelendirmek yani kadın diye dile getirmenin ,ayırmanın güzel bir şey olmadığını düşünüyorum. Sadece sanatçı olarak nitelendirmek daha iyi geliyor. Geçmişten günümüze sanatın içerisinde yer edinmiş olan beden kavramı her toplumda kendisini farklı şekilde göstererek güzellik anlayışının ,kültürel özelliklerini yansıtan bir imge “Kadın imgesi” farklı anlatım şekilleri ve teknikleri ile yüzyıllar boyunca her yerde görüyoruz, kimi zaman güzelliğin, kimi zaman büyük bir arzunun temsilcisi olarak taçlandırılmış ve sanat eserlerinin vazgeçilmez imgesi olarak yer edinmiş. Kısacası kadın sanatçı değil, sanatçı vardır.

ZEYNEP KARTAL KİMDİR?
1997 Gaziantep doğumlu ZEYNEP KARTAL 2016 yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Resim bölümü ‘nde lisansını tamamladı. 2020 yılında mezun oldu. Şu anda Gaziantep’ de atölyesinde çalışmalarına devam ettirmektedir. Eğitim sürecinin de devamlılığı için çalışmaktadır. Yurt içinde çeşitli sergilerde ve yarışmalarda ve bazı dergilerde söyleşi, yazıları yayınlanmıştır.