”Kendi kimliğimden kopmadan, fakat zamanı da yakalayarak ve yeniliklere açık biçimde özgün çalışmalar yapmak benim sanat anlayışım…”
1. Sanat anlayışınızdan bahseder misiniz?
Kendi kimliğimden kopmadan, fakat zamanı da yakalayarak ve yeniliklere açık biçimde özgün çalışmalar yapmak benim sanat anlayışımı yansıtan bir cümle. En azından öyle olması için çaba sarf ediyorum. Yaptığım resimler; kişiliğimin, estetik algımın, duygularımın ve büyüdüğüm coğrafyanın bir dışavurumu diyebilirim. Fakat en önemli bulduğum kısım, benim de yakalamaya çalıştığım ve uğrunda çaba sarf ettiğim şey: “Özgünlük.” Özgün eserler verebilmenin yolunun da, en azından kendim için böyle olduğunu söyleyebilirim, çok basit bir formülle yakalanabileceğine inanıyorum. O yol, belki çok klasik bir söylem olacak ama, yerelden evrensele doğru gitmekten geçiyor. Hem kültürel kimliğimizin yansımalarına hem de çağdaş sanat konularına hâkim olmak ve bu iki alanı birbirlerini itmeyecek, aksine destekleyecek şekilde birleştirebilmek en büyük meselem diyebilirim.
2. Yaratımınızı tetikleyen kaynak nedir?
Hayatın her anının farkında olmak, o anı hissederek ve aktif olarak yaşayabilmek yeterli benim için. Kısacası hayatın içinde olmak bende yaratma isteği uyandırıyor. Çünkü resimlerimi duygularıma göre şekillendirmekten hoşlanıyorum. Başka türlü nasıl resim yapılır onu da bilemiyorum açıkçası.

3. Kendi açınızdan baktığınızda resim yapmak bir çatışma mı yoksa uyum mudur?
Özellikle resmin yapım esnasındaki her aşama benim için tam bir çatışmadan ibaret. Kendime bile ifade edemediğim duygularımla yüzleşmek, bunu yaparken resmin matematiksel kurgusunu korumaya çalışmak müthiş bir gerilim yaratıyor bende. Fakat, olayları bir süreç olarak değerlendirdiğimizde, yani biraz yukarıdan baktığımızda, iyisiyle kötüsüyle, sakinliği ve çatışmalarıyla harmanlanmış garip bir uyum olduğunu da söylemek mümkün.
4. Gerçeklik kavramı sanat anlayışınızda ne kadar yer kaplıyor?
Aslında, belki garip gelecek ama, tamamen gerçeklik duygusundan yola çıkarak resim yapıyorum. Fakat o gerçeğin bende uyandırdığı hisler, estetik algımla birleşince daha farklı şekilleniyor. Bir nevi gerçeklik kavramı benim bakış açımdan yansımış oluyor.

5. Eserleriniz hayatın bir parçası olsaydı nerede olurdu?
Her yerde…
6. Sizce yaratıcılık bir başlangıç mı yoksa sonuç mudur, açıklar mısınız?
Yaratıcılığın başlangıçta var olduğuna fakat zamanla geliştirilebileceğine inanıyorum. Yani yaratıcılık başlangıçta bizde var olan bir yetenek. Üstelik herkese eşit olarak dağıtılmamış. Fakat insan, bu eksikliği zamanla giderebiliyor. Gezdiğimiz yerler, insanlarla kurduğumuz ilişkiler, okumak, izlemek, acı çekmek, âşık olmak, bütün bunların etkili olduğunu ve yaratıcılığı geliştirdiğini düşünüyorum.

7) Günümüz dünyasına bakıldığında popüler kültürün etkisini eserlerinizde hissediyor musunuz?
Yaşadığımız çağdan, özellikle teknolojinin bu kadar geliştiği, bilgi akışının bu kadar yoğun olduğu bir dönemde etkilenmemek mümkün değil diye düşünüyorum. Açıkçası hoşuma giden, beni etkileyen unsurları, kendi bakış açıma göre şekillendirmek şartıyla, kullanmayı da seviyorum.
8) Toplumsal dünyanın sanat anlayışınızda etkisini olduğunu düşünüyor musunuz?
Evet, daha önce de bahsettiğim gibi, durumlara fazlasıyla duygusal yaklaşan bir yapım var ve dolayısı ile dünyada ve ülkemizde gerçekleşen olayların bende uyandırdığı etkileri resimlerime de yansıtıyorum ister istemez. Zaten hayatın içinde olmaktan hoşlanan birisi için etkileşim kaçınılmaz oluyor.

9) Estetiğin güncel söylemi sizce nedir?
Günümüzde “Estetik” denilince aklımıza ne geliyor ona bakmak lazım önce. Sadece “Güzellik” mi? Ben bu kavramın biraz değiştiğine, daha doğrusu genişlediğine inanıyorum. Klasik güzel tanımının dışında olan şeyler de estetik bulunabiliyor. Canlı olması, değişik olması ya da duyguları kışkırtması estetik olarak değerlendirilmesine neden olabiliyor. Ben de böyle, bu geniş anlamlarıyla kullanmaktan hoşlanıyorum “estetik” kavramını.
10) Türkiye’ de kadın sanatçı olmak sizin için ne ifade ediyor?
Kadın olarak ayakta kalmanın başlı başına zor olduğu bir coğrafyada yaşıyoruz. Bize toplum tarafından biçilmiş rollerle mücadele etmekten yaşamaya bile fırsat bulamıyoruz maalesef. Hangi alanda olursa olsun bunun üzerine bir şey koyan kadına saygı duyuyorum. Dağ başında bir köydeki öğretmene saygı duyuyorum, hayatını hiçe sayarak bizlere yardım eden hemşireye, doktora saygı duyuyorum. Ve özellikle üzerine çok önceden biçilmiş rolleri hiçe sayıp sanat için emek sarf eden kadınlara saygı duyuyorum.

ÜMMÜHAN TUNÇTÜRK KİMDİR?
Van’da doğdu. 2006 yılında Van Yüzüncüyıl Eğitim Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. 2009 yılında Yüzüncüyıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalında Yüksek Lisans Öğrenimine başladı. Çalışmalarına atölyesinde devam etmektedir.
KİŞİSEL SERGİLER
2006 Devlet Tiyatrosu Güzel Sanatlar Galerisi/VAN
2011 İkizler Sanat Galerisi/ANKARA
KARMA SERGİLER
2007 3.Ümraniye Belediyesi Resim Yarışması Sergisi, İSTANBUL,
2007 1.Narlıdere Belediyesi Resim Yarışması, İZMİR,
2007 Deyim Sanat Galerisi,İSTANBUL,
2007 Ares Sanat Evi, İSTANBUL,
2009 Bahar Karması, Deyim Sanat Galerisi, İSTANBUL,
2009 “İstanbul Aşıklarına” Karma Heykel Resim Sergisi, Deyim Sanat Galerisi, İSTANBUL,
2009 150 Sanatçı 150 Eser, Çekirdek Sanatevi, İSTANBUL,
2009 Genç Ressamlar Buluşması, Karagöz Sanatevi, AYVALIK,
2009 Festivan Sergisi, VAN,
2009 Cihangir Sanatevi, İSTANBUL,
2009 Galeri Binyıl, İSTANBUL,
2009 Türkiye Sanatı Etkinlik Grubu Sivas Sergisi “BULUŞMA” (AKM, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi, SİVAS,
2010 2.Söbütay Özer Resim Yarışması, ANKARA,
2010 Çağdaş Sanatlar Sergisi, İSTANBUL,
2012 Rotary Karma Resim Sergisi Yelken Kulüp, SAMSUN,
2012 52 Renk Ordu , Ordu Kültür Sanat Merkezi,
2013 Şehirsel Anlatım, Deyim Sanat Galerisi, İSTANBUL,
2014 Uluslararası Yılın Genç Ressamı Yarışması Sergisi, İSTANBUL,
2017 12*12 Sergisi , İSPANYA,
2017 12*12 Sergisi , FRANSA,
2017 Euroexpoart Vernice, İTALYA,
2018 ARTANKARA 4. Çağdaş Sanat Fuarı,ANKARA,
2019 Galeri Diani , 12*12 cm ,İSTANBUL,
2019 Portakal Çiçeği Sanat, Seçki ,İSTANBUL,
2020 Step İSTANBUL, Galeri Diani