”Üretme halini seviyorum. Bu yüzden her şey bu üretime bir başlangıç oluşturabiliyor. Dış dünyada gerçekleşen olayları anlamlandırma halim ya da çabam diyebiliriz.”
1. Sanat anlayışınızdan bahseder misiniz?
Sanat benim için bir düşüncenin soyuttan somuta akmış halidir. Benim sanat anlayışımın en temel şartlarından biri özümsemekten geçmektedir. Çünkü bununla birlikte üretilen işte olgunlaşır.
2. Yaratımınızı tetikleyen kaynak nedir?
Üretme halini seviyorum. Bu yüzden her şey bu üretime bir başlangıç oluşturabiliyor. Dış dünyada gerçekleşen olayları anlamlandırma halim ya da çabam diyebiliriz.

3. Kendi açınızdan baktığınızda resim yapmak bir çatışma mı yoksa uyum mudur?
Hem çatışma hem de uyumdur. Kendimle nasıl geçindiğime bağlı olarak değişiyor.
4.Gerçeklik kavramı sanat anlayışınızda ne kadar yer kaplıyor?
Gerçeklik kavramını sorgulamalarım resimlerimde yer alabiliyor. Kendi gerçekliğim, duyumsadıklarım, algılayış biçimim bunların sorgulamalarını yaparak resimlerimi ürettiğim zamanlar oluyor. Cevaplar ararken bazen soruyu soruş şeklimizi ve neden sorduğumuzu sorgularız. Bu yüzden kendi gerçeklik algımı oluşturan şeylerin de merakı içerisindeyim. Hem benimle bağımlı hem de bağımsız olarak gerçeklik kavramı resimlerimde yer almak zorundadır.

5.Eserleriniz hayatın bir parçası olsaydı nerede olurdu?
Sanırım uzun aralıklı bir yolculuğun araçları olurdu.
6. Sizce yaratıcılık bir başlangıç mı yoksa sonuç mudur, açıklar mısınız?
Yaratıcılık sonsuz sonucun başlangıcı olabilir. Yani ikisi birbirinden ayrı düşünülmesi gereken şeyler değildir. Birbirini takip ederek birbirine karışan bir döngüdür.

7.Günümüz dünyasına bakıldığında popüler kültürün etkisini eserlerinizde hissediyor musunuz?
Bu konu biraz değişti benim açımdan. Eskiden daha çok maruz kaldığımız bir şeydi sanki. Artık her düşüncenin bir popülaritesi var. Çünkü ortak noktalarda kesişen insanlar bir araya gelip büyük kitleler oluşturabiliyor. Ve tabi ki popüler kültür beni etkiliyor. Etkilendiğim her şeyi de işlerimde yansıtıyorum.
8.Toplumsal dünyanın sanat anlayışınızda etkisini olduğunu düşünüyor musunuz?
Toplumsal dünyanın benim oluş şeklimde bir etkisi var tabi ki ama bir resmi yaparken hiçbir zaman toplumsal yargılardan kaçınarak yapmam.

9.Estetiğin güncel söylemi sizce nedir?
Bunu ifade etmek biraz zor. Belki değişken olması diyebiliriz. Her tarzda ve disiplindeki işler bende beğeni uyandırabiliyor. O an ki düşüncelerime bağlı olarak farklılaşıyor.
10. Türkiye’ de kadın sanatçı olmak sizin için ne ifade ediyor?
Türkiye’de kadın ya da erkek sanatçı olmak arasında pek bir ayrım göremiyorum. Hatta sanat dünyası insan olmanın ortak mücadelesini yansıtabildiğimiz ve rahatça paylaşabildiğimiz nadir yerlerden bir tanesi.



ŞEYMA HATİP KİMDİR?
1995 yılında Düzce’de doğdu. Sanat eğitimine Abant İzzet Baysal Resim bölümünde başladı. 2017 yılında mezun oldu. Resimlerinde daha çok içsel yüzleşmelere yer verir. Soyutlamalar ve sürreal ögeler kullanarak dışavurumcu bir yol izler.