Sevtap Yılmaz

”Benim sanat anlayışım, kaybolmak üzere olanı yüzümüze çarpmak, tehlikede olanı göz önüne sermek, yitilip gitmesine izin vermemek için vahşi hayatı tezatıyla sunmaktan geliyor.”

1. Sanat anlayışınızdan bahseder misiniz?
Bireyin hayatında gerçekleşen her şey aslında direk olarak toplumu etkiliyor diye düşünüyorum. Tam bu noktada, sanatın bireylerin ve toplumların hayatında çok büyük yeri olması gerektiğini düşünüyorum. Benim sanat anlayışım, kaybolmak üzere olanı yüzümüze çarpmak, tehlikede olanı göz önüne sermek, yitilip gitmesine izin vermemek için vahşi hayatı tezatıyla sunmaktan geliyor.

2. Yaratımınızı tetikleyen kaynak nedir?

Yaratımımı tetikleyen en önemli kaynak haz duygusu. Bu haz, çok çiğ bir yerden değil de daha çok doğaya dönüşün ortaya çıkardığı bir yerden geliyor. Çiçekleri ve hayvanları resmetmek bana inanılmaz bir keyif veriyor. Her hayvanın, her çiçeğin içimizde çok farklı hisler uyandırmasından müthiş haz alıyorum.

Sevtap Yılmaz

3. Kendi açınızdan baktığınızda resim yapmak bir çatışma mı yoksa uyum mudur?

Aslında ben ikisinin de çok farklı yerlerden resim yapmak olduğunu düşünüyorum. Bazen çatışmalardan elde ettiğiniz bir çıkarım, bir fikir bambaşka bir yaratım sürecine sizi itebiliyor. Bazen de uyumun getirdiği konfor yaratmakta olduğunuz resme bambaşka bir ışık katabiliyor.

4.Gerçeklik kavramı sanat anlayışınızda ne kadar yer kaplıyor?

Foto-Gerçekçi resim sanat hayatımın başından beri çalıştığım ve beni çok heyecanlandıran bir disiplin. Resimlerimi ortaya çıkartırken, doğanın gerçekçiliğinin verdiği ilhamı biraz daha zıt renklerle birliktelikleyerek dikkat çekici bir görüntü oluşturmak istiyorum. Ülkemizin floral ve faunal biyoçeşitliliğini gözler önüne sererken unutulmaya yüz tutmuş, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan görkemli türleri de kompozisyona dahil ediyorum.

Sevtap Yılmaz

5. Eserleriniz hayatın bir parçası olsaydı nerede olurdu?

Benim eserlerim bence hayatın başlangıcında yer alırdı. Sadelik, doğallık ve muhteşemlik hayatın başlangıcında hepimize sunulur. Hepimiz benzer koşullarda doğarız. Çıplak, ana karnından ve değerli olarak geldiğimiz bu dünyanın başlangıcı benim eserlerimin durduğu yer.

6. Sizce yaratıcılık bir başlangıç mı yoksa sonuç mudur, açıklar mısınız?

Yaratıcılık iki uçlu bir süreç bence. Yıkıcı bir yapıcılığın başlangıcı ama aynı zamanda önlenemeyecek bir değişimin de sonucu olarak gelir yaratıcılık. En zorlandığınız anda, o zorluktan sizi çıkartan yaratıcılığınız olur. Ardından gelen her yeni eser için bir başlangıç yapar ve eserin tamamlanmasıyla sizin için bir sonuç haline gelir.

Sevtap Yılmaz

7. Günümüz dünyasına bakıldığında popüler kültürün etkisini eserlerinizde hissediyor musunuz?

Özellikle buna dikkat etmiyorum ama muhakkak bir etkisi olmuştur. Aslında son zamanlarda etrafımızda sıkça duyduğumuz “sürdürülebilirlik” kavramı, daha çevre duyarlı üretim ve hükümet politikaları gibi konular da popüler kültür haline gelmiş durumda. Benim doğaya dönük çalışmam belki de bütün bu konuların tartışılmasından etkilenmiştir. Kim bilebilir?

8. Toplumsal dünyanın sanat anlayışınızda etkisini olduğunu düşünüyor musunuz?

Toplumsal dünyanın benim sanat anlayışıma çok etki eden bir yanı yok. Elbette sanat anlayışım gereği, birey ve toplumun sanattan ayrı ayrı etkilendiğini düşünüyorum ama benim yaratım süreçlerim çok kişisel, özel. Etkilendiğim hayvanlar ve bitkiler, toplumdan bağımsız bana ilham oluyorlar.

 

Sevtap Yılmaz

9. Estetiğin güncel söylemi sizce nedir?

Her şeyin özelleştirilebildiği günümüzde estetiğin güncel söylemi herhalde “Her şey başkalarında, başka anlamlar bulur.” Başkası için korkutucu anlamlar ifade eden kurt benim için çok tahrik edici bir imgelem olabilir örneğin.

10. Türkiye’ de kadın sanatçı olmak sizin için ne ifade ediyor?

Güç. Türkiye’de kadın sanatçı olmak o kadar zor ki… Şu anda olduğum yere gelebilmek için gerçekten erkek meslektaşlarımdan çok daha fazla ödün vermek zorunda kaldım. Sarf ettiğiniz çaba da daha fazla oluyor. Eserlerinizde seçtiklerinizi açıklama şeklinizden, işinizi kabul ettirmek için yapmanız gereken fazladan açıklamalara kadar, alınması gereken çok yol var.

Sevtap Yılmaz

 

SEVTAP YILMAZ KİMDİR?

1983 İstanbul doğumlu sanatçı, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezuyum. Mezuniyetimden sonra ilk atölyemi Cihangir’ de kurdum. 2012 yılın RH+ Magazine ”Yılın Genç Ressamı Yarışması”nda mansiyon ödülü aldım. Ardından gelen süreçte pek çok karma sergiye katıldım. Kişisel sergiler de açtım. Kızılay’ ın 150. yıl sosyal sorumluluk projesinde yer aldım.

Resim yapmanın dışında bana kesif veren ilgi alanlarım sahne sanatları, macera sporları ve doğa sporlarıdır. Ayrıca yelken ile de ilgileniyorum. Bana ilhan veren çoğu türle de özellikle spor ile ilgili bu alanları keşfederken tanışıyorum. ,

Çalışmalarıma şu an Kadıköy Feneryolu’ ndaki stüdyomda devam ediyorum.

Similar Posts

yorum yap

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: