”Eserlerim geleceğin öngörüsü ya da şu anki gerçekliğin kendisi denilebilir. Uçsuz bucaksız arazilerde tek tük kalmış ağaçlar, ağaç kütükleri bunları gerçeklikle ele alıyorum.”
1. Sanat anlayışınızdan bahseder misiniz?
Doğanın yüceliğinin,muhteşemliğinin yanında tabiatın büyük bir hızla yok edilmesi , beni resim yapmaya iten asıl duygudur.Bu his doğaya karşı hissettiğim sorumluluk bazen de çaresizlik duygusudur. Resimlerimi bazen titiz bir gerçeklikle ele alırken, hayvan figürlerindeki duygusal duruşlar, mistik gökyüzü renkleri bana romantizmi çağrıştırdığını düşünüyorum.Birebir bir sanat akımından etkilenmiyorum.Sanat akımlarını inceleyip araştırıyorum.Tamamen şu akıma ait resimler yapıyorum diyemem.
2. Yaratımınızı tetikleyen kaynak nedir?
Yaratımımı etkileyen tek kaynak kendi duygularım. Duygularımı etkileyen en önemli kaynak da doğadaki tüm canlıların eşit olmasıdır. Özünde eşitlik olan tabiatın, yapısını bozup eşitsizliği yaratan insanoğludur. Resimlerimde, hayvanlar adına soruyorum . Onlar adına konuşuyorum: “Yaşadığım, beslendiğim “Ağaçlarım nerede”? Aslında hepimize yeter: ağaçlar sular, dağlar, taşlar… Ortak yaşam alanımızı yok etme insanoğlu” !

3. Kendi açınızdan baktığınızda resim yapmak bir çatışma mı yoksa uyum mudur?
Muhakkak bir çatışmadır. Her şey birbiriyle uyumlu olsaydı sanat diye bir kavramdan bahsediyor olmazdık.
4. Gerçeklik kavramı sanat anlayışınızda ne kadar yer kaplıyor?
Bana göre dünyamızdaki en önemli gerçeklik insanoğlunun doğayla bir savaş içinde olmasıdır.Bunun ağır bedelini bitkiler ,hayvanlar ve insanlar ödüyor. Küresel iklim krizler, hava kirliliğinin ciddi boyutlara ulaşması, okyanuslarda uzaydan görülebilecek büyüklükte plastik adaların oluşması, ormanların madencilik vb nedenlerle büyük bir hızla yok edilmesi. Beni ben yapan bu olaylara karşı duruşum olmuştur. Sanat anlayışımda bu konulardan besleniyorum. Eserlerim geleceğin öngörüsü ya da şu anki gerçekliğin kendisi denilebilir. Uçsuz bucaksız arazilerde tek tük kalmış ağaçlar, ağaç kütükleri bunları gerçeklikle ele alıyorum. Bu ağaçlarda yaşayan hayvan figürlerini de gerçekçi bir tavırla resmediyorum.

5. Eserleriniz hayatın bir parçası olsaydı nerede olurdu?
Eserlerim hayatın bir parçası olsaydı yakın bir gelecekten bir görüntü olurdu.Doğanın muhteşemliğini ve eşsiz uyumunu,anlamakta geç kalmış insanın yaptıklarının görüntüsü olurdu.
6. Sizce yaratıcılık bir başlangıç mı yoksa sonuç mudur, açıklar mısınız?
Yaratıcılık bence bir sonuçtur.Etkilendiğin bir olaydan çıkan sonuçtur.Örneğin, Pablo Picasso “Guernica” adlı tablosunu bir savaş sonucu resmetmiştir. Kendi yaratımıma bakarsam, yok edilen ağaçlar olmasaydı.Böyle bir sonuç çıkarımı yapmayacak ve belki böyle resimler yapmayacaktım .Aslında yaratıcılık bir acının sonucu ortaya çıkıyor diyebilirim.

7. Günümüz dünyasına bakıldığında popüler kültürün etkisini eserlerinizde hissediyor musunuz?
Popüler kültürde, medyanın da etkisiyle insanlar daha bencil ve daha narsist oldu. İhtiyacı olmadığı halde tüketen,onda var ben de de olsun diyen. Rengi,şekli olmayan sadece tüketime odaklı insanlar var olmaya başladı.Dolayısıyla doğa da bundan en büyük payı aldı.İnsan, en güzel evlerde kalayım diyerek ormanları talan etti,geri dönüşümü unutup plastik atıkları çevreye attı…İhtiyacı olmadığı halde sayısız giysi aldı.Deri, kürk giyme uğruna canlıların neslini tüketti..Mütevazi yaşamı unuttu,doğadan koptu.Bu olayların bütünü, sanat sürecimi etkiledi.
8. Toplumsal dünyanın sanat anlayışınızda etkisini olduğunu düşünüyor musunuz?
Sanatçı olmanın yanında politik, ekonomik, sosyal.. alanlarda her şeyiyle toplumun içinde bir bireysin. İşveren, İşçi, anne, baba, eğitimci, arkadaşsın.. Sosyal bir varlıksın ve sanatçı olmanın dışında toplumda rollerin var.Duygu ve düşüncelerinle bu toplumdan besleniyorsun. Bu yüzden toplumsal yaşamın, sanatıma olan etkisi yadsınamaz bir gerçektir.Sanatçı dışarıdan bakıldığında her ne kadar yalnız, toplumdan soyutlanmış gibi görünse de toplumdaki her girdap sanatçının sırtında bir kamburdur.Sanatçı görmezden gelemez. Hisseder ve acı çeker.

9. Estetiğin güncel söylemi sizce nedir?
Estetik, hislere etki eden bir konuyu, sanat elemanlarının ahengiyle oluşturabilmektir. Çevreci bakış açısıyla yazmam gerekirse estetik doğa ile uyumlu yaşayabilmektir.
10. Türkiye’ de kadın sanatçı olmak sizin için ne ifade ediyor?
Kadın sanatçı olmayı burada ayırmıyorum Türkiye’de sanatçı olmak, sanatla uğraşmak çok zor.Bunun en önemli nedenlerinden biri de eğitim sistemimizde sanata yeteri kadar yer verilmiyor olmasıdır. Çoğu okulda resim yada sanat dersleri boş geçiyor ya da başka derslerle dolduruluyor.Sanat dersleri önemsiz ders diye nitelendiriliyor. Günümüzde çıplak heykellere karşı vandalizm gelişti.Nü resimler sergi salonlarına alınmayabiliyor, sansür uygulanabiliyor,Şu kriterlerde resim yapılacak denilebiliyor, sanata yönelmek isteyen çocuğa ailesi gereksiz diye engel olabiliyor.Böyle olunca da toplumda sanat bilinci oluşmuyor.

ŞENAY ALBAN KİMDİR ?
1981 İskenderun’da doğdu. 2006 yılında Malatya İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi bölümü. Resim Ana Sanat dalı, Resim-İş Öğretmenliğinden mezun oldu.2007 yılından itibaren Milli Eğitime bağlı okullarda Görsel Sanatlar öğretmeni olarak görevine devam etmekle birlikte halen atölyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.
Dört kişisel serginin yanında birçok ulusal karma sergide ve sanatsal organizasyonda eserleriyle yer almış olup; değişik kurum ve galerilerde eserleri bulunmaktadır.
Kişisel Sergiler
2011-Kahramanmaraş Akart Galeri “Doğanın Çığlığı Mor Düşler” resim sergisi
2013-İskenderun Prime Mall Sanat Galerisi “Doğanın Çığlığı” sergisi
2015-Antalya Devlet Güzel Sanatlar Galerisi “Doğadan Dokunuşlar” Resim ve Seramik Sergisi Gülden Toker ile birlikte
2018-“Savruk Düşler” Resim sergisi Galeri Mavist İstanbul
Karma Sergiler
2006-İnönü Üniversitesi G.S.F Mezuniyet Sergisi
2012-İskenderun Halk Eğitim Sergi Salonu “Suat Taner” Anı Sergisi
2014-Kahramanmaraş Sütçü İmam Ünv. Ulusal Jürili Karma Sergi II
2015-Kahramanmaraş Sütçü İmam Ünv. Kadın Sanatçılar Karma Sergisi
2015-Ankara Galeri Desen”Küçük İşler” Karma sergi
2015-Nevşehir Güray Müze”Ve Sonra Bütün Sözler Anadolu” Karma Sergi
2016-Ankara Galeri Desen”Sezona Merhaba” Karma Sergi
2016-İstanbul Galeri Mavist “Hoşgeldin Sonbahar” Karma Sergi
2016-İstanbul Galeri Mavist “41 Düş” Karma Sergi
2016-İstanbul Galeri Mavist “Not Afraid/Korkmuyoruz” Kadınlar Günü Uls.Ser
2017-ArtAnkara 3.Çağdaş Sanat Fuarı Nişart Sanat Galerisi ile
2017-İstanbul Galeri Mavist “Dünya Sanat Günü” Karma Sergi
2017-1.Çaycuma Sanat Çalıştayı ve Resim Sergisi
2018- İskenderun Deniz Müzesi “Colours Of The Summer” Karma Resim Sergi
2018-Nevşehir Güray Müze” Ruhunu Özgür Bırak”Karma resim sergisi
2020-Hatay Ressamları Sergisi Antakya Primemall Sanat Galerisi