Şefika Süslü

”Her insan kendisini yansıtır, bir başkasını değil. Doğada da olduğu gibi her şey birbirinin kopyasıdır ama aynısı değil.”

1. Sanat anlayışınızdan bahseder misiniz?

Kendi iç dünyamdan kaçmaya çalışsam da aslında başa dönüyorum. Yaptığım çalışmalarda da bunu ele alırken kendi iç dünyamı, kendi benliğimi yansıtıyorum. Aslında kaçmak istediğim her ne varsa bunun ruh halini yansımalarımda siluet halinde kullanıyorum. Çalışmalarımda da bir nevi ayna görevini kullanıyorum. Dışarıdan birilerine her ne kadar farklı görünsek te aslında aynı kişiyiz. Sadece kişilik ve görüntü olarak birbirimizden farklıyız.

2. Yaratımınızı tetikleyen kaynak nedir?

Kendi iç dünyam, duygularım, dış dünyaya sözlerimle yansıtamadığım içimde yaşadığım her hesaplaşma beni resim yapmaya itiyor.

Şefika Süslü

3. Kendi açınızdan baktığınızda resim yapmak bir çatışma mı yoksa uyum mudur?

Başlarda uyum olsa da, sonraki süreçlerde kendimi çatışmanın ortasında buluyorum.

4. Gerçeklik kavramı sanat anlayışınızda ne kadar yer kaplıyor?

Çalışmalarım her ne kadar gerçekliğe yakın olsa da gerçeklik kavramına çok fazla yer vermemeye çalışıyorum.

Şefika Süslü

5. Eserleriniz hayatın bir parçası olsaydı nerede olurdu?

İç dünyamı yansıtan bir ayna.

6. Sizce yaratıcılık bir başlangıç mı yoksa sonuç mudur?

Üretip, hayal ettiğimiz her bir düşüncenin sonuncunda ortaya koyduğumuz eserler yaratıcılığımızın birer ürünüdür. Başlangıç, süreç ve sonuç aşamasında bize yol gösteren izdir. Bu yüzden hem başlangıç hem sonuç görevindedir.

Şefika Süslü

7. Günümüz dünyasına bakıldığında popüler kültürün etkisini eserlerinizde hissediyor musunuz?

Günümüz dünyasına bakıldığında popüler kültürün sanat alanında ve hemen her alanda izlerine rastlamaktayız. Kendi çalışmalarımda daha çok gerçeklik ve soyutlama eğilimlerine yer verdiğim için popüler kültürün etkisine rastlanmamaktadır.

8. Toplumsal dünyanın sanat anlayışınızda etkisi olduğunu düşünüyor musunuz?

Hepimiz toplum içerisinde varlığımızı sürdürüyoruz. Bu var olma mücadelesi içerisinde toplumun dinamikleri elbette duygu, düşünce ve hislerimin şekillenmesinde etkili oluyor. Ama çalışmalarımdaki konu ya da imge seçimi noktasında toplumdan çok kendi benliğimin ve yaşantılarımın etkisiyle eserler ortaya çıkıyor.

Şefika Süslü

9. Estetiğin güncel söylemi sizce nedir?

Günümüzde estetik eskiye oranla işlevselliğin önüne geçmiştir. Estetik kaygısı güdülen çalışmalar daha ön plana çıkmaktadır. Sanat ve estetik birbirini tamamlamaktadır.

10. Türkiye’de kadın sanatçı olmak sizin için ne ifade ediyor?

Kadın sanatçıların varlığı sanat dünyası açısından büyük bir zenginliktir. Türkiye’de kadın sanatçı olmanın zorluk ya da kolaylıkları hakkında henüz fikir sahibi değilim. Fakat kadın sanatçıların varlığı sanat dünyasında her geçen gün daha fazla hissedilmektedir. Kadın sanatçılarının başarılarının günden güne artacağını düşünüyorum.

Şefika Süslü

 

Şefika Süslü

ŞEFİKA SÜSLÜ KİMDİR?

1995 yılında Balıkesir Edremit’te doğdu. Ortaöğrenimini Edremit Kadıköy’de tamamladı. Liseyi Balıkesir Kadriye Kemal Güzel Sanatlar Lisesin’ de tamamladı. 2015 yılında Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümünü kazandı. 2019 yılında mezun oldu. Aynı yıl Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümü yüksek lisansa başladı ve halen devam etmektedir. Çalışmalarıma evden devam ediyorum. Müzik dinlemeyi ve sporun farklı dallarında uğraşmayı seviyorum.

Sanat yorum Sen Tamamla resim yarışması 2.lik Ödülü

İzmir Türk Koleji resim yarışması sergileme

Engravist Uluslararası Baskı Resim Bienal sergisi

Similar Posts

yorum yap

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: