Şebnem Öner

”Doğayı ve evreni izleyiciye kendi görüş açım ile hatırlatmayı amaçlıyorum. Muhteşem, yüce isimleri ile aktarabileceğim dağlar çoğunlukla resimlerimin konusunu oluşturuyor.”

1. Sanat anlayışınızdan bahseder misiniz?

Doğaya olan hayranlığım ben geliştikçe daha büyük bir tutkuya dönüştü. Düşüncelerimi, bilgilerimi doğa yasaları ile kıyaslayan biri olarak, kendimi tabiatın bir parçası görürüm. Yaşamım içerisinde rüyalarım ve düşüncelerimle sanatımda bir dil oluşturuyorum. Doğayı ve evreni izleyiciye kendi görüş açım ile hatırlatmayı amaçlıyorum. Muhteşem, yüce isimleri ile aktarabileceğim dağlar çoğunlukla resimlerimin konusunu oluşturuyor. Böylece doğaya ve evrene duyduğum hayranlığı ifade ediyorum. Güncel sanat anlayışı içinde klasik yağlıboya kullanımını tercih etmekteyim. Yağlıboya üzerinde çalışmak ve deneyim kazanmak doğayı daha iyi anlamama yardımcı oluyor.  Böylece sanatın yaşamın bir parçası ve çalışmak ile kazanılan deneyimlere sahip olduğunu söyleyebilirim.

2. Yaratımınızı tetikleyen kaynak nedir?

Kaynağın kendisi benim deneyimlerimden oluşuyor. Doğada vakit geçirmek doğayı gözlemlemek beni heyecanlandırıp aklımı fikirlerle dolduruyor. Ayrıca  gördüğüm düşlerden sonra harekete geçiyorum. Yaratımım boyunca beni yönlendirmesini istediğim şeylerin özden gelen bilgiler olması için kendimi çalışma akışına bırakıyorum.

Şebnem Öner, ‘Uzay Dağları’ , Tuval üzerine yağlıboya, 50x45cm, 2019

3. Kendi açınızdan baktığınızda resim yapmak bir çatışma mı yoksa uyum mudur?

Uyum olduğunu düşünüyorum. Yaşadığım Dünya, İçinde bulunduğum evren ile uyumumdur. Boyalarımla kullanacağım renkleri bulmak bile benim uyumum.

4. Gerçeklik kavramı sanat anlayışınızda ne kadar yer kaplıyor?

Yaşadığımız gerçeklik ne kadarsa o kadar.

Doğayı olduğu gibi resmediyorum. Gerçek olan kısmı bu olabilir. Fakat hiçbir şey ilk göründüğü gibi değildir. Bakıldığında dağlar benim gerçekliğim kadar gerçek görünebilir. Zihnimde ise bildiklerim kadar mistiktirler.

Dağlar dışındaki çalışmalarım ise gerçekliğin dışına çıkmak ve algılarımız ile ilgili.

Şebnem Öner, ‘Uzay Dağları’ , Tuval üzerine yağlıboya, 70x80cm, 2019

5. Eserleriniz hayatın bir parçası olsaydı nerede olurdu?

Huzurlu olduğumuz, düşüncelere daldığımız,  melankolinin olduğu ve gerçekliğin bizi etki altına alamadığı, özümüzü değerlendirdiğimiz kısmını oluşturuyorlar.

6. Sizce yaratıcılık bir başlangıç mı yoksa sonuç mudur, açıklar mısınız?

Hem başlangıç hem sonuç olduğunu düşünüyorum. Sanat sayesinde yaratıcılığım gelişti. Yaratıcılığım sayesinde sanatım gelişiyor.

Şebnem Öner, ‘Uzay Dağları II’ , Tuval üzerine yağlıboya, 100x120cm, 2019

7. Günümüz dünyasına bakıldığında popüler kültürün etkisini eserlerinizde hissediyor musunuz?

Benim için etki dışında kalıyor. Kendime özgü bir yaşantıya sahibim. Fakat popüler olan istemeden hepimizin karşısına çıkıyor ve içine sürüklemek için elinden geleni yapıyor.

8. Toplumsal dünyanın sanat anlayışınızda etkisini olduğunu düşünüyor musunuz?

Sanat ne kadar bireysel görünürse görünsün toplum için vardır. Sanat yaşamın bir parçası, toplumsal dünyada bir parçasıdır. Yaşamdan düşüncelerimiz ile bilgi ile evrensel bir dil oluşturuyoruz. Öyle ki ilkel zamandan beri insanlar aynı şeyleri görüyor düşünüyorlardı. Günümüz ise her şeyden haber alabileceğimiz bilgi çağı. Birbirimizden haberimiz olmadığı zamandan bilgi çağına gelindiğinde daha da fazla toplumsal etkiler barındırıyoruz. Bilgi her yere bu kadar hızlı ulaşabiliyorken istemeden bile dünyanın etkisinde buluyoruz kendimizi. Böyle olunca toplumsallık bazı konularda bir karmaşaya bile dönüşüyor.

Şebnem Öner, ‘Uzay Dağları’ , Tuval üzerine yağlıboya, 120x100cm, 2019

9. Estetiğin güncel söylemi sizce nedir?

Estetiğin güncel söylemi görecelilik olmuştur. Güncelde her sanatçının kendine özgü yaşamı ve düşünceleri sanatında kabul görmelidir.

10. Türkiye’ de kadın sanatçı olmak sizin için ne ifade ediyor?

Bu soruları hala soruyor olmamız sorunların bitmediği anlamına geliyor. Günümüzde kadın ya da erkek sanatçı olmak gibi bir ayrım söz konusu olmamalı. Kadınların kendini ifade edemedikleri dönemden bu günlere gelmek mutluluk veriyor.

Şebnem Öner, ‘Uzay Dağları’ , Tuval üzerine yağlıboya, 50x70cm, 2018

ŞEBNEM ÖNER KİMDİR?

Şebnem Öner, 1995 yılında Balıkesir’de doğdu. 2012 Kadriye Kemal Gürel Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi, Resim bölümünü bitirdi. 2019 Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim bölümü lisansını tamamladı. Lise yıllarından beri özel resim dersi vermekte ve kişisel sanat çalışmalarına devam etmektedir.

Katıldığı Sergiler
2019, Disiplinler Arası Karma Sergi, Mahalle Güzelbahçe, İzmir

yorum yap

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

NAZLI IŞIK sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et