
Yaşantılarımızın ayrılmaz iki parçası sanat ve teknoloji birleşeli çok uzun zaman oldu. Bugüne kadar değişip dönüşebilen nereye yetişmemiz gerektiğine karar vermekte zorlandığımız bir halde olmamıştı. E bulunduğumuz coğrafyada tek derdimizde bu değil tabii ki. Yine de bu iki alanın birleşimi, insan psikolojisinde olumlu ve olumsuz derin etkiler bırakmaktadır.
İfade Etme ve Edilme
Klasik bir giriş yaparak sanatın bir ifade aracı olduğu tanımlamasıyla başlamak isterim. Bir şeyi ifade ettiğimizde bunun bir iletişim kurma isteği olduğunu da göz ardı edemeyiz. Hayattaki her şey etki ve tepki dinamiği üzerine kuruludur diyebiliriz: ‘’Amazon Ormanları’nda bir kelebeğin kanat çırpması, ABD’de fırtına kopmasına neden olabilir.’’ Teorisinin bir hava durumu hesaplamaları yapılırken bulunması kadar hayranlık verici bir dinamiktir etki/tepki…Teknoloji ise bu ifade etmenin çok büyük kitlelere ulaşmasını sağlayan bir araç sunar. Birçok platform ve iletişim aracı yaratıcı çalışmaların dünyaya yayılmasında etkindir.
Dijital Sanatın Yükselişi
Teknoloji dijital sanatın gün yüzüne çıkmasını sağladı. Dijital görsel programlar ile yapılan interaktif, karmaşık görsel deneyimler sanatçılar ve sanatın diğer formları için sınırsız yaratıcılık alanı açığa çıkardı. Psikolojik olarak daha özgür ve üretken olmayı sağlarken kimi zaman ayak uydurma peşinde yetişememe, anlamlandıramama gibi sanat tarihinde farklı biçimlerde karşımıza çıkan tartışmalar form değiştirerek duygusal alanımızda kaygılar da yarattı.
Dijital Yorgunluk
Dijital alanlarımızın çokluğu olumsuz olarak psikolojik etkisi ise yorgunluk oluşturmasıdır. Sürekli maruz kalınan uyaranlar bilinçaltına hücum ederek zihinsel sağlıkta algılama ve yanılsama sorunları doğurmaktadır. Bu nedenle sanal platformları kumarhaneler ya da alışveriş merkezlerine benzetiyorum. Her iki tasarımda içeride ne kadar vakit geçirdiğimizi anlamlandıramayacağımız kapalı kutular olarak mekanlaşmışlardır.
Sanat ve İnovasyon
Teknoloji sanat bütünleşmesi bizim için iyileşmeler de getirmiştir. Sanatçı ve teknoloji uzmanları bir araya gelerek yeni tasarım ve fikirleri yeni ürünler ve hizmetlere dönüştürürler. Bu yenilikler insan zihninin esnekliğini de artırmaktadır. Esneklik kazanan zihin ise insanın düşüncelerine farklı açılardan ele almasına ve yeni çözüm yolları bulmasına yardımcı olabilir.
Dijital Bağımlılık ve Sanatsal Kaçış
Sürekli maruz kalınan ekranlar doğru kullanılmadığında bağımlılığa yol açmaktadır. Yanıltıcı bir gereklilik halinde empoze edilen dijitalleşme, bireyi gerçek dünyadan uzaklaştırır. İnsan insana etkileşimde büyük problemlere yol açar. Hayatın içinde yaşanması gereken doğal gereksinimlerle arayı açar. Bu uçurumun kıyısında zihinsel sorunlar baş gösterecektir. Sanat bu noktada bir sığınak olarak gerçek dünyanın tadını çıkarmada yardımcı bir rol üstlenecektir. Günümüz yanılgısı, sosyal platformlarda görünmüyorsanız bir hayat yaşamadığınız algısında sanat güvenli liman olmaktadır.
Sözün özüne gelirsek sanat ve teknoloji, insan psikolojisi üzerinde karmaşık ve çeşitli etkilere sahiptir. İfade etme çoğalırken bu yorgunlukla başa çıkma becerisi azalır. Aynı derecede başa çıkma yollarında da yardımcı olur. Duygusal deneyimlerde zenginlik yaratırken inovasyonu teşvik eder. Bu durum dengeli bir yaklaşım ile beslemek insan yaşamı üzerinde yeniden enerjilendirme yapar.