Nur Sultan Yıldırım

”Portreler ruhun dışarı yansımasıdır aslında. Yaptığım portreler bir otoportre değil; kendimi, yerine koyabileceğim yüzler oluyor.”

1. Sanat anlayışınızdan bahseder misiniz?

İnsanlar hayatında yaşadığı sorunları, mutlulukları, heyecanları kısacası iç dünyalarında yaşadıklarını duygu durumlarını yüzlerine yansıtırlar. Bu insanın içinde yaşadığı duygu durumu ruhsal dengesini de etkiler. Böyle zamanlarda yüzümüzde oluşan algıyı seviyorum. Bu nedenle portre çalışmaları yapıyorum. Portreler ruhun dışarı yansımasıdır aslında. Yaptığım portreler bir otoportre değil; kendimi, yerine koyabileceğim yüzler oluyor.

2. Yaratımınızı tetikleyen kaynak nedir?

Çevremizde yaşanan olaylar, çevremizdeki insanların yaşadığı olaylar, bizim hayat şartlarımız, yaşadığımız dünya, doğa vb. yaratmadaki faktörlerden bazılarıdır. Bu bağlamda devreye insanlar giriyor. Benim için yaratmak psikolojik olarak algılamaya yöneliktir. Bu psikolojik algılama insanın yaratmadaki gücünü belirler. Bu güçle beraber doğadan gelen enerjinin etkisi de büyük katkı sağlar.

Nur Sultan Yıldırım, Sezgi , tüyb, 80×110 cm, 2019

3. Kendi açınızdan baktığınızda resim yapmak bir çatışma mı yoksa uyum mudur?

Aslında hem çatışma hem de uyumdur. Resim yaparken takındığımız ruh haliyle ortaya çıkan eser, bu duyguyu bize verir.

4. Gerçeklik kavramı sanat anlayışınızda ne kadar yer kaplıyor?

Gerçeklik, sanatımda oldukça önemli bir yerde. Gerçek olan bir dünyada yaşıyoruz ve olan olaylar karşısında gösterdiğimiz tutum, davranış, hisler, tepkiler, ortaya çıkardığımız içimizden gelen oluşumdur.

Nur Sultan Yıldırım, Isimsiz, tüyb,100×120 cm,2014

5. Eserleriniz hayatın bir parçası olsaydı nerede olurdu?

Eserlerim hayatımın, duygu aktarımı yaptığım merkezinde yer alıyor diyebilirim. Ufkumuzu rahat bıraktığımızda, düşüncelerimizi kontrol ettiğimiz etkileşimlerin yansımasını yaparız. Hayatımın temel bir parçasıdır.

6. Sizce yaratıcılık bir başlangıç mı yoksa sonuç mudur, açıklar mısınız?

Yaratıcılık bir başlangıçtır. Beynimizde oluşan düşünceler ve bunları hayata geçirmeye gerekli olan yaratım süreci her şeyin başında gelir ve bu şekilde devam eder. Bizde oluşan bu yaratma durumu başlangıcımızdan itibaren vardır. Sadece açığa çıkarmak gereklidir. Yaratıcılık bir başlangıçtır çünkü sınırı olmayan, sonu olmayan bir devamlılıktır.

Nur Sultan Yıldırım, Isimsiz, tüyb, 100×120 cm , 2015

7. Günümüz dünyasına bakıldığında popüler kültürün etkisini eserlerinizde hissediyor musunuz?

Çalışmalarımda hissetmiyorum. Daha çok iç dünyayı oluşturan, zaman zaman doğanın da etkisini gösterdiğim eserler üretiyorum.

8. Toplumsal dünyanın sanat anlayışınızda etkisi olduğunu düşünüyor musunuz?

Evet, etkisinin olduğunu söyleyebilirim. Toplumumuzda var olan her birey yaşadığı sorunlarla hayata devam ediyor. Ben eserlerimde bunun psikolojik açıdan ifadelerine yer veriyorum.

Nur Sultan Yıldırım, Natural , tüyb, 60×80 cm, 2014

 

 

9. Estetiğin güncel söylemi sizce nedir?

Güzeli bulmayı amaçlıyorsak her anlamda herkesin bir estetik söylemi vardır. Bu insandan insana değişkenlik gösterir. Sanatçının yaptığı bir eser, insanlarda farklı şekilde duygu barındırır. Kimin hangi duyguya yoğunlaştığıyla sonuca bağlanır.

10. Türkiye’de kadın sanatçı olmak sizin için ne ifade ediyor?

İlkokulda başlayan resim sevdam üniversitede güzel sanatlar fakültesine girmemle başladı ve sanat üretimine tam anlamıyla odaklandım. Toplumumuzda kadın olmanın bazı zor durumları var fakat ben sanatçıyı kadın veya erkek diye ayırt etmiyorum. Ortak konumuz sanat ve sanatçıyız. Bundan gurur duyuyorum.

 

NUR SULTAN YILDIRIM KİMDİR?

1992 yılında İstanbul’da doğdu. İlk-orta ve lise eğitimini Silivri’de tamamladı. 2010 yılında Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümünü kazandı.

2014 yılında Bazaart, her eve bir sanat, chalabi art gallery jüri özel ödülü aldı.

2020 yılında Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Ana Sanat dalı yüksek lisans başladı. Şuan sanat çalışmalarına Edirne’de devam etmektedir.

Similar Posts

yorum yap

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: