Eşyalar | Sıfır Atık Ev Serisi

Meşgul olmak nedir?

Hayatımızın önemli bir kısmını çalışmak kapsıyor. Fakat meşgul olma/ yoğunluk kelimeleri üzerine ya da böyleymiş gibi görünme eğilimi üzerine insanoğlu fazlaca efor sarf edebiliyor. Fakat bu meşguliyet içinde verimli meşguliyet üzerine çokta düşülmüyor olsa gerek. Bu seride sıfır atık bir ev ile başladım ve bir bakıma zamanı kullanma ustalığı üzerine de yazmış oluyorum aslında. Evdeki ya da işteki eşyalar verimliliğimizi etkileyen en büyük unsur.

Çoğumuzun karşılaştığı bir Einstein sözü ” Dağınık bir masa, dağınık bir zihnin belirtisiyse, boş bir masa neyin belirtisidir?” Burada kendime dönüyorum: Fazlasıyla dağınık bir alan kullanıcısıyım ve bu durum beni rahatsız etmeye başladığı için bu konulara değinmeye başladığımı itiraf edebilirim. Hala tam düzeni tutturamamış olabilirim bile. Boş bir masa demeyelim ama toplu bir alanın gerçekten odaklanmış bir zihni temsil ettiğini söyleyebilirim.

Hangi soruları sormalıyız ?

Eşyalara şöyle bir dönüp şu soruları sormakla başlayabiliriz.

Çalışıyor mu, sürekli olarak kullandığım bir şey mi?

Birden fazlasına ihtiyacım var mı?

Bu eşyayı neden saklıyorum, lazım olacak mı?

Popüler kültür bu eşyaya sahip olmam gerektiğini söylediği için mi bu bende var?

Temizlik için harcayacağım vakte değer mi?

Çok kullanımlık bir ürün mü?

Bunları cevaplamaya başladığımda evim için çok fazla eşyaya sahip olmamam gerektiğinin farkına varmıştım. Bu eve çıkma olayımı daha da kolay hale getirmişti. Bu durum öncelikle enerjinizden tasarruf etmenize, maddi bir kâra, ferah bir yaşam alanına ve en önemlisi zihinde yarattığı tarif edilemez hafiflik hissine sahip olmanızı sağlayacaktır.  Aslında bu durum sadece görünür eşyalarla sınırlı değil. Aktif dijital ayak izi denilen bir kavram var. Bu kasıtlı olarak bıraktığımız tüm dijital verileri içeriyor. En bilinen ve en çok kullandığımız Google, günlük üç buçuk milyar arama ile karbon ayak izinin yüzde kırkını oluşturuyordu ama geçtiğimiz yıl karbon mirasını sıfırladıklarını ve 2030 yılına kadar karbonsuz enerji ile çalışacaklarını  açıkladı. Kullandığımız e-postalardan, paylaştıklarımıza kadar dijital ayak izimiz boyumuzdan büyük. Bu nedenle istenmeyen e-posta alımlarınızdan aboneliğinizi kaldırabilir, gereksiz gördüğümüz paylaşımları azaltabiliriz. Telefon, bilgisayar gibi aletlerden olabildiğince uzak durmalıyız. Hedeflediği tek şey ekranda parmak kaydırtmayı fazlalaştırmak olan düzenin farkına varmalıyız.

”Kendinizi, kendinizle zaman geçirmeyi yalnızlık sanmayacağınız şekilde yetiştirin.”  Andrey Tarkovski

 

 

 

 

 

Kaynakça

  1. JOHNSON, Bea, Sıfır Atık Ev, Sinek Sekiz Yayınevi, 2013
  2. Enerji Günlüğü, https://www.enerjigunlugu.net/google-karbon-ayak-izini-sifirladi-39013h.html 

Similar Posts

yorum yap

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: