Esra Karataş

”Ben o anı tüm anlara çevirecek bir kazayı aramaya çalışıyorum. Yaşarken, kendimden önce ve sonra gelen tüm anları dışta bırakan bir an, bedensel acı anı.”

1. Sanat anlayışınızdan bahseder misiniz?

Söz konusu olan tek bir sanat anlayışı yok. Zaman değiştikçe ve biz dönüştükçe benim de sanat anlayışım evriliyor. İlk dönem işlerimden bahsedecek olursam, tamamen duygularımın ve ruhumun resme dönüşerek can bulmasından ibaretti. Böylelikle karanlık resimler ürettim. Ruhumun yeterince yorulduğu ve beni tükettiğini fark ettiğim dönem ise başka bir yaratım sürecini oluşturuyor. Burada ise anılar, geçmiş, günümüz, yaşama dair ve yine bizi duygularımız ile ortak bir noktada buluşturacak anlar mevcut. Duygularımı dinlendirirken, diğer yandan farklı insanların duygularını yormak. Yormaktan ziyade, sıkışmış bazı duyguları harekete geçirmek. Duyguları sürdürmek, sürdürmeyi sürdürmek. Bunun için ise devamlı olarak üretmek.

2. Yaratımınızı tetikleyen kaynak nedir?

Duygularımın üzerimde oluşturduğu ağırlıktı beni harekete geçiren. Bu ağırlıktan kurtulabilmek için ifade etmem gerekiyordu sürekli olarak. Fakat ben ürettikçe, ben ve duygularımın birbirinden ayrılabilecek iki şey olmadığını fark ettim. O beni oluşturuyordu, ben de onu. Resim aracılığıyla da birbirimizi yaratıyorduk.

Esra Karataş, duralit üzerine yağlıboya, 15x25cm, stoik

3. Kendi açınızdan baktığınızda resim yapmak bir çatışma mıdır yoksa uyum mudur?

Resim yapmak ruhumuzda biriken tüm çatışmaların birleşip dans edişindeki uyum gibi. Belki müzik gibi, kimi zaman şiddetli, kimi zaman sakin. Çılgınlığın onu hangi yöne sürüklediğini, hangi umutların hala gerçekleşebileceğini gösteriyor. Yani iki olgu da söz konusu.

4. Gerçeklik kavramı sanat anlayışınızda ne kadar yer kaplıyor?

Gerçek olan şeyler coşku, şiddet, tesadüf ve kargaşa, karşılıksızlık ve karşılıklılık. Hayattaki gerçekliğin parçaları. Asıl anlamına gelecek olursak; hayır, realist resimler yapmıyorum.

Esra Karataş, oil on canvas, 28×32 cm, odd

5. Eserleriniz hayatın bir parçası olsaydı nerede olurdu?

Kaçmak istediğimiz zamanlarda gittiğimiz ve karşımıza çıkan tesadüfi hoş alanlarda olabilir. Bazen bir ritüelin gerçekleştiği büyülü bir alanda, bazense gerçekliğin tam ortasında.

6. Sizce yaratıcılık bir başlangıç mı yoksa sonuç mudur, açıklar mısınız?

Başlangıç, hiçbir zaman tam olarak sonuca varamadığımız bir başlangıç. Her anlamda sürekli yükselmekte olan ve daima yeni kapılar açan sürecin tümü.

Esra Karataş, Oil on canvas, 160×190 cm, Rituel

7. Günümüz dünyasına bakıldığında popüler kültürün etkisini eserlerinizde hissediyor musunuz?

Resimlerimdeki bazı sahneler her ne kadar yüzeyde kalan anları içerse de, bütün olarak bakıldığında popüler kültüre hitap etmiyor. Ben o anı tüm anlara çevirecek bir kazayı aramaya çalışıyorum. Yaşarken, kendimden önce ve sonra gelen tüm anları dışta bırakan bir an, bedensel acı anı.

8. Estetiğin güncel söylemi sizce nedir?

Kendini bulabilme hali. Herkes bir şeyler karşısında, kendisini bulabildiği ana ait olanı seçer. Hepimizi içine alan bir döngüden ibaret, kendini bulabilme hali.

Esra Karataş, Oil on paper, 15×21 cm, my childhood

9. Toplumsal dünyanın sanat anlayışınızda etkili olduğunu düşünüyor musunuz?

Hiçbir şeyin tam olarak içinde veya dışında olmak istemiyorum, bir köşeden seyretme halinde, bilinçaltım kadar varım.

10. Türkiye’de kadın sanatçı olmak sizin için ne ifade ediyor?

Kendin olarak var olabilmek bile çok zor iken, kadın sanatçı olarak var olabilmek daha da zor bir durum. En önce kendini en yakın çevrene kabul ettirmek zorundasın. Bunu başarabilirsen, farklı dünyalara açılabilme fırsatı yakalıyorsun. Fakat bununla savaşma ve bir şekilde baş etme halini seviyorum.

Esra Karataş, Oil on paper,15×21 cm, Once i was a lover

ESRA KARATAŞ KİMDİR ?

17.10.1997 tarihinde Kocaeli/Gebze’de doğdu. 2015 yılında Gebze Çolakoğlu Kız Teknik ve Meslek Lisesi, Grafik Tasarım ve Fotoğrafçılık bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümüne başladı ve 2020 yılında mezun oldu. 2019-2020 Eğitim Öğretim yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi’nden Pedagojik Formasyon aldı.

Sergiler

2017-Kocaeli Üniversitesi Baskı Atölyesi Karma Sergisi

2018-Homojen Atölye Karma Sergi-Kocaeli

2019-Sakarya Üniversitesi 30×30 karma sergi

2020-Online Art Project Karma Sergi

2020-Ula Sanat Uluslarası Karma Sergi

2020-Arts Online Karma Sergi

2020-Xart Project Online Karma Sergi

Similar Posts

yorum yap

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: