”…bazen yaşadığım özel durumları, sıkıntıları toplumda sözel olarak dile getirmek çok zorlaşabiliyor bende bunu en iyi resimlerimle ifade edebildiğimi düşünüyorum .”
1. Sanat anlayışınızdan bahseder misiniz?
Duygu durumlarımı, toplumsal bakış, kadının toplumdaki yerini kendi bedenimi ve yüzümü biçim olarak ele alıyorum. Beden dışında ip, kurdele materyalini fiziksel şiddet, psikolojik şiddeti anlatmak amacıyla kullanıyorum ,çalışmalarımda ilerleyen süreçlerde bedenim üzerinde doğayı işlemek faklı canlılar insanların korktuğu tiksinti duyduğu böcek, haşereler vs. Bütünleştirmek amacındayım çünkü doğa ile kadın bedenini çok fazla içselleştiriyorum. Her canlının güzel olduğuna ve yaşaması gerektiğine inanıyorum. Resimlerimde en ufak çizgi ,saç telinde ruhumu hissediyorum. Sanatsal çalışmalarda his ve duygunun arka planda olmamasına çok dikkat ederim. Vermek istediğim mesaj hissettiğim duyguyu yağlı boya, performans sanatı ve abjectart ile somutlaştırıyorum.
2. Yaratımınızı tetikleyen kaynak nedir?
Yaşadığım toplumda kemikleşen bir yapı inanış var . Genel olarak ataerkil bir toplumdayız ve bu yapıda inanılan kurallara, yanlış algılara karşı bir başkaldırı şu an yaptığım çalışmalar, bazen yaşadığım özel durumları, sıkıntıları toplumda sözel olarak dile getirmek çok zorlaşabiliyor bende bunu en iyi resimlerimle ifade edebildiğimi düşünüyorum .

3. Kendi açınızdan baktığınızda resim yapmak bir çatışma mı yoksa uyum mudur?
Toplum içindeki çatışmalara karşı bir yerleşme durumu, var olma mücadelesi ile birlikte uyum sağlamak bu uyumu sağladığım süreçte engellerle çatışmak diyebilirim .
4. Gerçeklik kavramı sanat anlayışınızda ne kadar yer kaplıyor?
Sanatım hayatın tam merkezinde yer alıyor diyebilirim. Hem anlatım hem teknik açısından gerçekle uyum sağlamaya çalışıyorum. Ama bu doğayı bir nesneyi birebir taklit etme değil, var olan gerçeği nesneye bedene anlamlar duygular yükleyerek ,gerçekle bütünleşmeyi hedeflemek.

5. Eserleriniz hayatın bir parçası olsaydı nerede olurdu?
Doğanın tam da beyninde olurdu. Çünkü insanlarda birer doğadır. Kadınlar ise bir doğa anadır. Doğay insan ne kadar zarar verse de birbirlerine ihtiyaç duyarlar kopamazlar .
6. Sizce yaratıcılık bir başlangıç mı yoksa sonuç mudur, açıklar mısınız?
Devinim içinde bir döngüdür. Ortada dönüp dolaşan bir süreç. Çünkü sonuç olsa devam etmez tükenip yok olur. Başlangıç olsa bu başlangıcın bir bitiş noktası olur sanat bu iki kavram için ortak bir noktadır.

7. Günümüz dünyasına bakıldığında popüler kültürün etkisini eserlerinizde hissediyor musunuz?
Popüler kültürü giyim tarzımızda yaşayış biçimimiz de ,yeme-içme ,tavrımız da ne kadar etkileyip, hissediyorsak bunu pek fazla eserlerime yüklemiyorum eserlerimde var olan doğa kendi bedenimi kültür geçmiş. Motif dokularını işlerim gerek klasik yağlı boya tabloları gerekse farklı materyaller kullanarak sergilerim.
8. Toplumsal dünyanın sanat anlayışınızda etkisini olduğunu düşünüyor musunuz?
Kesinlikle düşünüyorum, benim çalışmalarım birer başkaldırı, bir eleştiri ve bunu genelde yanlış inanç, kural, töre, kadına baskı gibi kavramlarla topluma göre şekillendiriyorum.
9. Estetiğin güncel söylemi sizce nedir?
Geçmiş çalışmalara baktığımızda dini ritüeller, lüks yaşam, zenginliğe, hiyerarşinin en üst mertebesine hitap memnun etme durumu vardı . Günümüz çalışmalara baktığımızda pek fark göremiyorum şimdi ise kurumlar, galerileri memnun etme para, manevi kaygılar ,satış rekabet eserlerin arkasında felsefi bir düşünce olmadan salt gelir kaynağı elde etmek .
10. Türkiye’ de kadın sanatçı olmak sizin için ne ifade ediyor?
Bu konuda cinsiyet ayrım konusunu hiç düşünmedim açıkçası ben esere odaklanıp arka plandaki duyguya odaklanırım. Ama şu bir gerçektir ki kadın olarak ülkemizde maalesef her konuda zorluklar yaşıyoruz; kurallar dışına çıkmak alışılmışın dışında var olmak, kendi bedenim üzerinde sanatsal işler yapmak çok riskli ve cesur bir iş galiba bende bu dışa çıkma durumun başındayım.

ELİF TEKDEMİR KİMDİR?
1996 Ağrı Doğubeyazıt doğumlu lise eğitimi Ağrı güzel sanatlar lisesi lisans eğitimi Erzincan Binali Yıldırım üniversite 2019 tamamladı. şu anda halk eğitimde sanat eğitmenliği yapıyorum bitki botanik tarzı işler öğrencilere öğretmekteyim .evde küçük atölyemde çalışmalarıma devam etmekteyim .
Erzincan resim iş eğitimi karma sergi 2017,
Erzincan mezuniyet sergi 2019,
Erzincan pandemi sürecinde karma sergi,
Sanat terapidir online sergi,
Evde sanatla kal online sergi,
19 Mayıs tam sanat.net online sergi,
Iğdır univeristesi pandemi sürecinde kadın olmak online sergi,
Santartsx online sergi,
Artmuzayede
Yarışmalar
Akbank resim yarışması2020
Nuri iyem resim yarışması 2019