Duygu Büyükterzi

”Işıkta, renklerde, gözümüzün gördüğü, kalbimizin hissettiği ve düşünülen şeyi özgürce özgünleştirip betimlemek benim hayatımın bir parçasıdır ve eserlerim ise o hayatın tam ortasındadır.”

1. Sanat anlayışınızdan bahseder misiniz?

Sanat doğaya eklenmiş insan sembolüdür benim için, doğayı, gerçeği, hakikati dile getirmektir ama sanatçının doğaya kattığı, ayırıp belirttiği, özgürleştirdiği, aydınlatıp renklendirdiği bir anlam, bir görüş ve özelikle düşünceleri dile getirmektir.

2. Yaratımınızı tetikleyen kaynak nedir?

İçgüdü, toplum, insanların hikâyeleri ve buna benzer kaygılar, nesneler, kavramlar, izlediğim bir film bile yaratıcılık durumuma etki ediyor ve kaynak olabiliyor.

 

Duygu Büyükterzi, Kadın, T.Ü.A.B, 50×70, 2018

3. Kendi açınızdan baktığınızda resim yapmak bir çatışma mı yoksa uyum mudur?

Resmederken içimde figürü ve bulunduğu yer, yaptığı işlerle anlamlandırma konusunda çatışma yaşamaktayım evet ama figürün durduğu mekân kompozisyon, kendime ait üslubumla oluşturduğum fırça darbelerim uyumlu olmuştur.

4. Gerçeklik kavramı sanat anlayışınızda ne kadar yer kaplıyor?

Eserlerimde resmettiğim figürlerin; acılarını, sevinçlerini, hüzünleri, mutluluk, utanç vb. duygularını resimlerimde betimlemeye çalışmışımdır. Yaptığım baskı resimlerimde ise genellikle karmaşıklıkları betimleyerek insani hislerimizi sembollerle soyutlama çalıştım. Sanatımda insani duygulardan beslendiğimi düşünmekteyim bu bağlamda gerçeklik anlayışının fazlasıyla doygun olduğunu söyleyebilirim.

5. Eserleriniz hayatın bir parçası olsaydı nerede olurdu?

Çevremizdeki nesnelere sembolik anlam katmak biz sanatçıların doğasında vardır. Işıkta, renklerde, gözümüzün gördüğü, kalbimizin hissettiği ve düşünülen şeyi özgürce özgünleştirip betimlemek benim hayatımın bir parçasıdır ve eserlerim ise o hayatın tam ortasındadır.

Duygu Büyükterzi, 1950, T.Ü.A.B, 1×1, 2020

6. Sizce yaratıcılık bir başlangıç mı yoksa sonuç mudur, açıklar mısınız?

Her son bir başlangıcı tetikler, yaratıcılıkta sonsuzluğun sonundaki başlangıçtır.

7. Günümüz dünyasına bakıldığında popüler kültürün etkisini eserlerinizde hissediyor musunuz?

Bazen.

Duygu Büyükterzi, Kalabalık, Linol Baskı, 50×70,2018

8. Toplumsal dünyanın sanat anlayışınızda etkisini olduğunu düşünüyor musunuz?

Bazen resimlerimde toplumsal olaylara karşı tepkisel yaklaşımlarda bulunmaktayım.

9. Estetiğin güncel söylemi sizce nedir?

Bence estetik kendince bir amaca sahiptir. Bu amaca göre değişen renkler, anatomi, biçim, formun vb. sanatçıya ve izleyicisine göre şekillenmesi ve şekillendirmesidir.

Duygu Büyükterzi, Balık, Göz, İp, Linol Baskı, 50×70, 2019

10. Türkiye’ de kadın sanatçı olmak sizin için ne ifade ediyor?

Van Gogh “Theo’ya Mektuplar” kitabında bir paragrafla bu soruyu yanıtlamak isterim. Hem cinslerime mezarlıkta seslenmekten hoşlanırım, çünkü orada hepimiz toprağa basarız, aynı toprağa basmakla kalmayız, aynı toprağa bastığımızın bilincine varırız. Nitekim bazen sanat bir savaşa dönüşebilir ve bu uğurda can vermeyi göze almalı.

Duygu Büyükterzi, Karmaşık, Ağaç Baskı, 50×70, 2018

DUYGU BÜYÜKTERZİ KİMDİR ?

Duygu Büyükterzi 1995’de Ankara’da doğdu. 2016 yılında Açık Öğretim Lisesinden mezun olarak bölümünü bitirmiştir. 2017 yılında Giresun Görele Güzel Sanatlar Fakültesi Resim- Baskı Bölümü’ nde başladığı lisans eğitimini 2020’de tamamlamıştır. 2020’de Giresun Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim- Baskı Sanatlarını kazanmış ve şuanda yüksek lisansına devam etmektedir.

yorum yap

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

NAZLI IŞIK sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et