Fatma Betül Kotil

”Bu hızlı tüketim insanoğlunun en zorlu sınavıdır,  bu sıkışmışlık  hissini sorguluyorum.”

1. Sanat anlayışınızdan bahseder misiniz?

Ele aldığım işler ” Yuva “ olgusunu toplumsal kavram olarak inceler.  Zamanla doğanın insan müdahalesi sonu evrimleştiğinin yüzleşmesidir. Çalı çırpı ağaç döküntüleri vs. soyutlama oluşumları görünen temadır. Görünmeyen ise;  sonsuz bir yaşama dönüşen, toprağa dökülenler toprağa karışır ve yeniden başka bir biçimde hayat bulur.. ama asla özünü yani nereden geldiğini terk etmez, bildiği şeyi yine olur.. Kuş türlerinin bildiğimiz bilmediğimiz başka canlıların hatta insanların bile yuvasının ham malzemesi olur bu çalı çırpılar.. bazen toprak çamur olur birikirler..

Günümüzde bu doğayı alıp yerine yapay peyzajlar ile hızlı kentleşmenin sorunlarını tetikleyen üreticilerin varlığı ve aklı başından alınmış aynı binada yaşayan yüzlerce birbirini tanımayan ama sıkışarak yaşayan/yuvalaşan insanlar bu çaresizlik için yüz binlerce bedel ödeyenler..  Bu yuva eskidiğinde bozulmaya başladığında değersizleşiyor onarmak yerine hiç yaşanmamış başka bir yuvaya yerleşiyor…  Bu hızlı tüketim insanoğlunun en zorlu sınavıdır,  bu sıkışmışlık  hissini sorguluyorum.

Fatma Betül Kotil

2. Yaratımınızı tetikleyen kaynak nedir?

Habitat..

3. Kendi açınızdan baktığınızda resim yapmak bir çatışma mı yoksa uyum mudur?

Çatışma..

Fatma Betül Kotil

4. Gerçeklik kavramı sanat anlayışınızda ne kadar yer kaplıyor?

Hakikat nedir?  Nesnesellik mi  yoksa öznenin ona atfettiği  hakikat mi ? Arayışlarım bu yöndedir.

5. Eserleriniz hayatın bir parçası olsaydı nerede olurdu?

Bir düşünme biçimi olarak benimle birlikteler.

6. Sizce yaratıcılık bir başlangıç mı yoksa sonuç mudur, açıklar mısınız?

Sonuçtur: düşünmek, izlemek, okumak,  yazmak,  dinlemek ve dinlenmek tüm bunların sonucunda işler çıkmaya başlar.

Fatma Betül Kotil

7. Günümüz dünyasına bakıldığında popüler kültürün etkisini eserlerinizde hissediyor musunuz?

Ünlü çek yazar Milan Kundera  “Hiçbirimiz Kitsch’den tamamıyla kaçacak kadar superman değiliz” diyor.  Her şeyin toplumla şekillendiği ortamda etkilenmemek biraz zor.

Fatma Betül Kotil

8. Toplumsal dünyanın sanat anlayışınızda etkisini olduğunu düşünüyor musunuz?

Sanat toplumun bir sembolüdür. İçinde bulunduğu ortamın analizidir diyebilirim.

9. Estetiğin güncel söylemi sizce nedir ?

Sanat değişen ve gelişen bir olgudur ve her dönem dinamiktir. Tarihinde yer alan eserleri unutmamak ve güncel sanat ile yan yana bakmak gerekiyor. Günümüzde Sanat nesne konumundan çıkıp fikirleşmeye doğru bir evrilme yaşamaktadır. Kavramsal anlamda varlığını ortaya koymaktadır. Söylem bu dönemde daha çok önem kazanıyor.

fatma betül kotil

10. Türkiye’ de kadın sanatçı olmak sizin için ne ifade ediyor ?

Çok başarılı güncel işler görüyorum. Sosyal medya bu görünürlük için süper bir platform artstalker diyorum bu oluşuma. Kadın sanatçıların çağdaş anlamda işler ürettiklerini görüyorum ve gerçekten aşırı saygı duyuyorum. Ben görüyorsam herkes görüyordur. Türkiye’ de dadının sanattaki görünürlüğü konusunda umutsuz değilim. Çok güçlü isimler var ve yenilerde katılmaya devam ediyor.

Kadının tarihsel süreçte resimlerdeki nesne olma özelliğinden sanatçı olma özelliğine geçmesi zaman almış.. 1960 – 1980 sonrası ve günümüzde kavramsal anlamda işler yapan  ve ciddi anlamda sorgulayan,  sorgulatan,  hala sanatsal anlamda devamlılığını sürdüren  kadın sanatçıları biliyoruz. O isimler bizlere ışık olsun.

 

FATMA BETÜL KOTİL KİMDİR ?

1987 de Balıkesir’in Bigadiç ilçesinde doğdum. İlk orta ve Lise eğitimimi burada tamamladım. 2007 Yılında Ankara’ya gelerek Mehmet Ali Doğan Atölyesinde yetenek sınavlarına hazırlandım.  2007 de Konya Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Güzel sanatlar eğitimi anabilim dalı resim-iş öğretmenliği bölümüne girdim. 2011 de mezun oldum ve aynı üniversitede güzel sanatlar anabilim dalında tezli yüksek lisansa başladım o dönemde fakültemiz yeni kurulan Necmettin Erbakan Üniversitesine geçti 2016 da buradan mezun oldum. 2012 yılında  kurumsal bir özel sanat galerisinde çalıştım 2015 te ayrıldım ve Konya ‘dan Ankara’ya taşındım. Evli 2 çocuk annesiyim şu anda çalışmalarıma Ankara’da kendi evimde devam ediyorum.

Ödüller

On Sekiz Mart Üniversitesi yarışmalı sergi 2009 ÇANAKKALE

Fırat Üniversitesi yarışmalı sergi 2009 ELAZIĞ

Akdeniz Art Sanat Günleri başarı ödülü 2011 ANTALYA

Kişisel Resim Sergisi 2011 KONYA

Uluslararası Yılın Genç Ressamı Başarı Sergileme / international Young Artist of the year contest Exhibition 2014 İSTANBUL

 

Fatma Betül Kotil
Fatma Betül Kotil
Fatma Betül Kotil
Fatma Betül Kotil
Fatma Betül Kotil

Similar Posts

yorum yap

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: