”Yaşamın sırrı belki de aramak, sorgulamak, kendinde kaybolmak, parçalanmak sonra tekrar birleşmektir.”
1. Sanat anlayışınızdan bahseder misiniz?
Sanat kimi zaman insanı dinlendirir, huzur verir, motive eder, kimi zaman da gerçekleri, zulmü, acıyı göstermek için kullanılır. Sanat hayatı sorgulamanda ve kendini bulmanda yardımcı olur. Benim için ise sanat var olan sınırlarımızın ötesine taşmak. Yeniden kurgulamak dönüşen imgede uyumu yakalayabilmektir. Parçalara bölüp, çoğaltmak, klonlamak, bir araya getirmek yeniden bir bütün oluşturmak. Biçimini bozarak mekan algısını yok etmektir.
Çalışmalarımda kadın figürleri kullanarak kendi iç dünyam ile her kadının içinde yaşayabileceği ruh halini vücut yorgunluğunu hayatta kalmaya direnişini umut etmesini ve bir amaca tutunmasını sağlamayı amaçlıyorum. Kadın bedeni kutsaldır kadın değişir, dönüşür, doğurur, çoğalır, kendince bir koloni oluşturur.

2. Yaratımınızı tetikleyen kaynak nedir?
Belirli bir alan içerisinde kendi dünyamı kurgulayabilmek, özgür olduğumu hissetmek, duygu ve düşüncelerimi somut bir hale getirip kalıcı bir forma dönüşmesi yaratmamı tetikleyen önemli bir noktadır.
3. Kendi açınızdan baktığınızda resim yapmak bir çatışma mı yoksa uyum mudur?
Çatışmanın içinde var olan bir uyumdur.

4. Gerçeklik kavramı sanat anlayışınızda ne kadar yer kaplıyor?
Çalışmalarımda çoğu zaman gerçekçilik kaygısı yaşamıyorum. Kullandığım renk ve figürleri gerçeklikten yola çıkarak dönüşmesini sağlıyorum.
5.Eserleriniz hayatın bir parçası olsaydı nerede olurdu?
Eserlerim hayatımın bir parçasıdır yine de onları var olan tüm bedenlerin üzerinde görmek isterdim.

6. Sizce yaratıcılık bir başlangıç mı yoksa sonuç mudur, açıklar mısınız?
Yaratıcılık benim için bir başlangıçtır. Yeniden başlayabilmenin verdiği heyecan ve kıpırtıdır. Var olmayan bir olgu meydana getirmek yeni düşünceler doğurmaktadır.
7. Günümüz dünyasına bakıldığında popüler kültürün etkisini eserlerinizde hissediyor musunuz?
Popüler kültürün etkilerinden biri olan dijitalin hayatımıza girmesinin elbette sanat alanında çok etkisi oldu. Ben de çalışmalarımda fotoğraf ve video kaynaklarından yararlanıyorum. Popüler kültürün etkisini üretimimde olabildiğince olumlu bir yönde kullanmaya çalışıyorum.

8 Toplumsal dünyanın sanat anlayışınızda etkisini olduğunu düşünüyor musunuz?
9. Estetiğin güncel söylemi sizce nedir?
Sanatı katı estetikten kurtaran kavramsal sanat, malzemeyi yalnızca araç olarak kullanımını sağlar. Hazır nesne ve atık nesnelerin kullanılması ile estetiğin zincirleri kırılmıştır.

10. Türkiye’ de kadın sanatçı olmak sizin için ne ifade ediyor?
İş hayatında ve ev içerisinde bir kadına yüklenen sorumlulukların daha fazla olduğunu düşünüyorum. Bunların hepsini bir arada yapmaya çalışırken bedensel ve psikolojik olarak çok yorulabiliyoruz. Resim yapman gerektiğini etrafındaki insanlara anlatmak istediğin zaman bunun çok da önemli bir iş olmadığı varsayarak görmezden gelebiliyorlar. Sigortalı ve düzenli bir işte çalışmadığımız için resim yapmamız gereksiz ve zaman kaybı olarak görülüyor. Tüm bunların içerisinde hem gelir elde etmek hem de ev düzenini sağlamak bir de üretmeye zaman bulabilmek zor olabiliyor. Bunların dışında erkek ve kadın sanatçılar için birçok imkan sağlayan sergiler düzenleniyor. Kimi zaman online olarak düzenlenen sergiler ve müzayedeler sanatçılar için büyük bir destek sağlayabiliyor.
MANİFESTO
Her insanın hayatını ve kendini sorgulamasının önemi çok büyüktür. Ben kimim? Ben bu hayatta ne arıyorum? İle başlayan soruların ardı arkası gelmez çoğu zaman. Bu sorular sayesinde ise bir “devinim” içerisine gireriz. İçimizdeki “ ben”e ulaşmak için mücadele ederiz. Binlerce parçalara bölünüp, “bir” oluruz. Önemli olan bu süre zarfında yaşadıklarımız, keşfettiklerimizdir. Yaşamın sırrı belki de aramak, sorgulamak, kendinde kaybolmak, parçalanmak sonra tekrar birleşmektir.
Son yoktur, sonuç yoktur, sürekli devam eden akış vardır.
“Yüzleşme” adı altında başladığım çalışmalarımda kullandığım böcek figürleri çoğunlukla üretmemi sağlayan bir fikir olarak kullanıldı. Bu fikirler, korkular ve yüzleşmelerim, gerçekleştirdiğim performanslar da birleşti.Araştırma sürecinde hakikate ulaşma arzusu bu fikirler bağlamında oluşmaya başladı.
BETÜL DURA KİMDİR?
1995 yılında Ankara’da doğdu. İlköğretimini, orta ve lise öğrenimini burada tamamladı. 2014 yılında başladığı resim çalışmalarına, akademik bir yön vermek üzere üniversite sınavlarına girerek, resim bölümünü kazandı. 2015-2019 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümünde lisans eğitimini, birincilik ile tamamladı. Betül Dura şuan Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim Ana Sanat Dalı’nda yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. Aynı zamanda Balaban Sanat Galerisi ile çalışmalarını sürdürmektedir.
KATILDIĞI SERGİLER
Tosca Sanat Galerisi “PASLAŞAN İMGELER” 2017
Tosca Sanat Galerisi “DÜŞÜNCE PRATİĞİ” 2018
Büyülü Fırça Sanat Galerisi Resim Sergisi 2019
Erzurum Resim Heykel Müzesi Mihri Müşvik Anısına düzenlenen Resim yarışma Sergisi “BAKIŞ” 2019
Tosca Art Desing “BURASI BAŞKASINA AİT” 2019
Şefik Bursalı Resim yarışması sergisi 2019
Cermodern ‘BAKIŞ,ZAMAN,ZEMİN’ Sergisi 2019
BASE New Artist Platform 2019
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi “Bağ” Karma Sergi 2020
Galeri Soyut “Yeni Aralık Sergisi” 2020
Galeri Soyut “CoronArt” Karma Resim Sergisi 2020
Balaban Sanat Galerisi “Noktadan Geçenler” Karma Sergi 2020
Balaban Sanat Galerisi “Patchwork” Resim ve Heykel Sergisi 2020
Portakal Çiçeği Uluslar Arası Sanat Kolonisi 2020
Sanat yüce bir oluşumdur. Ancak hayvani duyguların modernize edilmiş, kalıplarını halen üzerinden atamamıştır.