Aida Arghavani

”Her sanat eseri, sanatçının kendi özünün, ruhunun

bir parçasıdır.”

1. Sanat anlayışınızdan bahseder misiniz?

2. Yaratımınızı tetikleyen kaynak nedir?

1 ve 2. soruları birbirine bağlayarak cevaplıyorum.

Resim yapmaya ortaokul/lisede başladım. Üniversitede Lisans, Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik/Doktora derecelerimi de resim alanında aldım. Bu yolda, ustalarımın yorumları ve destekleri her zaman benim için çok önemli oldu. İran’daki öğretmenlerim Habib Tohidi, Muhammed Nurian; Türkiye’de İstanbul’dayken Devrim Erbil, Ankara’da Hacettepe Üniversitesi’ndeyken Prof. İsmail Ateş, Yrd. Doç. Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Salim Aktuğ, Prof. Hüsnü Dokak hocalarımdan çok şeyler öğrendim. Resimlerinden etkilendiğim sanatçılar arasında, çalışmalarında yansıttığı doğa ve gerçek hayatta yaratmış olduğu bahçesiyle Claude Monet ve ağaç tasvirlerinden ötürü David Hockney’ i sayabilirim. Bu önemli sanatçılara ek olarak, âşık olduğum Uzak doğu resim anlayışı içinde yer alan, “36 Fuji Dağı Manzarası” serisi resimlerini yakından izleyebilme şansına sahip olduğum ancak Kanagawa’nın Büyük Dalgası” adlı ünlü eserini henüz görme kısmetine eremediğim Katsushika Hokusai’yi sayabilirim. Esasen doğayla içli dışlı olan sanatçıların resimlerinden etkilendiğimi ifade etmem mümkündür.

Aida Arghavani, Doğanın Ruhu, 40x30cm,2019

3. Kendi açınızdan baktığınızda resim yapmak bir çatışma mı yoksa uyum mudur?

Ruh haline göre değişen bir eylemdir. İnsan, iç dünyasında huzurlu, kendisiyle barışık iken çalışmalar uyum içinde olabilir. Yaptıklarımız hepsi birer yansımadır. Yine aynı şekilde, eğer kişi çalışırken iç dünyasında bir huzursuzluk varsa o duygunun devamı çalışmada kendisini gösterir.

4. Gerçeklik kavramı sanat anlayışınızda ne kadar yer kaplıyor?

Benim için gerçeklik “Alice Harikalar Diyarında” kitabındaki gibidir: Gerçek ve gerçek olmayan şeklinde iki zıt kavramı biz insanlar yarattık. Hayatı daha kolay anlamak için bazı kodlamalar yaptık, mantığımızı ve felsefemizi ona göre kurduk. Kendi çalışmalarımdan örnek verecek olursam, resimlerimde yer alan at figürleri, kelebekler ve doğayı oluşturan unsurların hepsi, hayatın ruhuna işaret eder. Sürekli olarak tekrarlayan gece-gündüz döngüsü içerisinde, yaşlandığımız gerçeğiyle yüzleşiriz. Bu tür gerçeklere teslim olmak, huzura kavuşmanın önünü açar. Huzuru bulmak için, içimdeki karanlığın özünde yer alan ışığı keşfedip onunla birleşmek esas arzumdur.

Aida Arghavani, Horoz, 30x21cm, 2019

5. Eserleriniz hayatın bir parçası olsaydı nerede olurdu?

Resimler, hayatın temel parçası olan düşünceleri ve duyguları yansıtırlar. Gerçek duyguları yansıtabilmek için sanatçı kendisini uzun süre bu işe vererek ruhuyla boyalara yaklaşır ve resimle birleşir. Her sanat eseri, sanatçının kendi özünün, ruhunun bir parçasıdır.

6. Sizce yaratıcılık bir başlangıç mı yoksa sonuç mudur, açıklar mısınız?

Başlangıç ve sonuç döngü kavramı gibidir, yaratıcılık da aynı döngünün bir parçasıdır. Hepsi birbirine bağlıdır ve yaratıcılığın başlangıç veya sonuç olduğunu söylemek gerekmez. Sürekli döngünün içerisinde yeri değişebilir.  Yaratıcılık bazen başlangıçta gerçekleşirken bazen de sonuçta bulur kendisini.

7. Günümüz dünyasına bakıldığında popüler kültürün etkisini eserlerinizde hissediyor musunuz?

Çalışmalarımın genel yaratılış sürecinde popüler kültürün etkisini hissetmiyorum. Çalışmalarımda daha çok hayat ve felsefe üzerine düşüncelerimi yansıtmaya çalışırım. Atlar uzun süredir, ara sıra resimlerimin konusu olmuşlardır. Budizm inancına göre atlar, simgesel olarak maddi hayattan vazgeçilmesi ve manevi hayatın seçilmesine işaret ederler. Başka bir inanca göre atlar, iyi ruhları öteki diyara götüren varlıklardır.

Aida Arghavani, Güç, 21x30cm, 2020

8. Toplumsal dünyanın sanat anlayışınıza etkisi olduğunu düşünüyor musunuz?

Genelde etkisini çok hissetmiyorum. Yalnız kesin olarak etkisi yoktur diyemem. İşlediğim konuları doğrudan güncel yaşamdan seçmediğim için toplumsal dünya çalışmaların temelini aşırı etkilemiyor.

9. Estetiğin güncel söylemi sizce nedir?

Her yerde güzellikleri görebilmek ve sanatta yansıtabilmek için, güzel duygular beslemek gerekiyor. Sanatçı, toplumun önemli bir parçası olarak önce kendini iyileştirmeye gayret göstermelidir. Sanatçının besleyerek geliştirdiği olumlu duygularla yarattığı güzelliğin bireylerin iç huzuru bulmasına yardım etmesi ve böylelikle toplumun geneline iyi gelmesinden söz edilebilir.

10. Türkiye’ de kadın sanatçı olmak sizin için ne ifade ediyor?

Ben sanatçıları kadın veya erkek olarak ayıramıyorum. Benim için sanatla uğraşan insanlar birer sanatçıdır. Eğer kadınları erkekler gibi sadece insan olarak değerlendirirsek, erkek ve kadın eşleşirler.   Ben kalbimin sesini duyarak harekete geçtim ve sanat eğitimimi devam ettirmek için adım atmaya çalıştım, Türkiye’ye geldim ve eğitimimi devam ettirdim. Resim dersleri veriyorum ve Türk bir sanatçı olarak mutluyum. Sanatçı, dünya’ nın neresine giderse gitsin işini sürdürür. Sanatçıların dili ortak olduğu için bence her sanatçı birbiriyle uluslar üstü meslektaştır.

Aida Arghavani, Huzur, 25×35 cm, 2020

 

AİDA ARGHAVANİ KİMDİR?

İran’ın Tebriz şehrinde 1983, doğdu.

2007’de, Tebriz’de düzenlenen Azerbaycan Bienali’nde birinci seçildi, başarı plaketi ve para ödülü aldı.

2008 – 2009 yılları arasında ressam Devrim Erbil’in atölyesinde çalıştı.

2015 yılından itibaren Türkiye’de resim dersleri gerçekleştirmektedir.

2015 yılında JingjingShi, sanatçının Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki menajeri olmuştur ve sanatçının eserleri Asya’da düzenlenen çeşitli sanat fuarlarında yer almıştır.

Sanatçı, 2016 yılında Hindistan’da kurulan Narrative Movements ve Türkiye’de kurulan Yeni Nesil Sanat uluslararası sanatçılar gruplarına üye olmuştur ve grupların yurtiçi ve yurtdışı sanat etkinliklerine devam etmektedir.

2016 ve 2017 yıllarında, Tokyo Machida Grafik Sanatlar Müzesi’nde düzenlenen karma sergilere katılmıştır.

2017 Güz Döneminde, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim Bölümü’nden Doktora/Sanatta Yeterlik derecesini almıştır.

2018 yılında, Narrative Movements Grubu’nun karma sergisinin küratörlüğünü üstlenmiş, aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde düzenlenen karma sergide eseriyle yer almıştır.

2018 yılında, Tebriz de kurulan birlik ressamlar grubuna üye olarak, düzenlenen karma sergilerde yer aldı.

2019 yılında, Tebriz’in Devlet Sanatçıları Derneği’nin asil üyelerine dahil edildi.

Aida Arghavani kişisel ve karma birçok sergide yer aldı.

Similar Posts

yorum yap

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: